3rd PRIZE WINNER : AGIR / 3º PREMIO

The project of the Kip Island Auditorium in Riga shows and reflects the new concept of the auditorium, as it has changed towards a new direction in the last century. The building, thanks to urban engagement and social inclusion, transforms the nature of the usual convention center which often creates a barrier within the city due to its large scale: here just the scale is used to engage the public through a strategy of solid.

Rather than attach to the existing exhibition center, the auditorium stretch the perimeter of the site, creating both a boundary and a filter to a new public plaza, filled with trees. Then the project keenly makes use of sections to engage pedestrians in the program of the building by elevating and exposing the underside of each auditorium space.

By elevating the auditoria, the project takes advantage of the exhibition center’s sitting on Kip Island, gaining 360 degree views of the city, and trough a fresh it creates a new public promenade which improves the public participation. This promenade finally culminates in an open room overlooking the plaza and city beyond, engaging the visitor directly.

Jury Commentary

“The strength of the third place entry arises from its urban engagement and social inclusion. The project takes a stance on the nature of large exhibition centers, making a case for the public. Expo and convention center typologies, due to their scale often create a barrier within the city, isolating the pedestrian rather than including. The siting of the third place entry adeptly uses the scale of the project to engage the public through a strategy of solid/void in lieu of the typologically conventional solid. Rather than attach to the existing exhibition center, the auditoria stretch the perimeter of the site, creating both a boundary and filter to a new public plaza. The plaza, filled with a series of trees, becomes the stitch between new and old allowing each structure to stand on its’ own. The project keenly makes use of section to engage pedestrians in the program of the building by elevating and exposing the underside of each auditorium space. The undulating underside becomes a filtered threshold to the public plaza beyond. By elevating the auditoria, the project takes advantage of the exhibition center’s sitting on Kip Island, gaining 360 degree views of the city. Arranged linearly, the auditoria create a new public promenade where visitors participate in each performance as they pass by. The promenade culminates in an open room overlooking the plaza and city beyond, engaging the visitor directly with the public.”

Link a la web del concurso >>

Link a la noticia >>

Nombre del proyecto
Kip Island Auditorium
Emplazamiento
Riga, Letonia
Patrocinador
Bee Breeders (Architecture competition organisers) y Riga International Exhibition Centre
País
Letonia
Fecha
Febrero 2017
Arquitecto
Moisés Royo
Colaboradores
Carlos Orbea Martínez
Gonzalo García-Robledo
Cristina Martín Consuegra

© muka arquitectura